Originaltitel:
Estimation of Continuous-Time ARMA Models and Random Matrices with Dependent Entries
Übersetzter Titel:
Schätzung zeitstetiger ARMA Modelle und Zufallsmatrizen mit abhängigen Einträgen
Fakultät für Mathematik
Stelzer, Robert (Prof. Dr.)
Stelzer, Robert (Prof. Dr.); Pérez Abreu Carrión, Víctor Manuel (Prof., Ph.D.); Klein, Thomas (Prof. Dr.)
Fachgebiet:
MAT Mathematik
Stichworte:
CARMA process, generalized method of moments, Lévy process, parameter estimation, quasi maximum likelihood, random matrix, spectral distribution
Übersetzte Stichworte:
CARMA-Prozess, Lévy-Prozess, Parameterschätzung, Quasi-Maximum-Likelihood, Spektralverteilung, verallgemeinerte Momentenmethode, Zufallsmatrix
Schlagworte (SWD):
ARMA-Modell; Lévy-Prozess; Maximum-Likelihood-Schätzung; Momentenmethode Mathematik; Stochastische Matrix
TU-Systematik:
MAT 605d; MAT 607d; MAT 625d
Kurzfassung:
Several aspects of the statistical analysis of linear processes are investigated. For equidistantly observed multivariate Lévy-driven continuous-time autoregressive moving average (CARMA) processes we prove consistency and asymptotic normality of the quasi maximum likelihood estimator. To infer further characteristics of the Lévy process, we extend the classical generalized method of moments and apply it to approximate Lévy increments that are reconstructed from the CARMA process. This approach...    »