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Original title:
Quantifizierung von Glutathion und Cystein in Getreideprodukten und Erythrozyten
Translated title:
Quantification of glutathione and cysteine in cereal products and erythrocytes
Author:
Reinbold, Julia
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 531d ; CHE 507d ; CHE 210d
Abstract:
Zur Quantifizierung von Glutathion (GSH) und Cystein (CSH) sowie deren Disulfiden GSSG und CSSC in Getreideprodukten und Erythrozyten wurde eine Stabilisotopenverdünnungsanalyse entwickelt, bei der durch unterschiedlich isotopenmarkierte interne Standards Thiol/Disulfid-Austauschreaktionen während der Probenvorbereitung verfolgt werden konnten. Die Methode beinhaltete die Alkylierung freier SH-Gruppen mit Iodessigsäure, die Acylierung von Aminogruppen mit Dansylchlorid und die Trennung und Quant...     »
Translated abstract:
To quantify glutathione (GSH), cysteine (CSH) as well as their respective disulfides GSSG and CSSC in cereal products and erythrocytes a stable isotope dilution assay was developed. Internal standards labelled with stable isotopes in different positions were used to study thiol-disulphide interchange reactions during sample preparation. The method included alkylation of free SH-groups using iodoacetic acid, acylation of amino groups with Dansyl chloride as well as separation and quantification b...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1001885
Controlled terms:
Getreideprodukt ; Glutathion ; Cystein
Last change:
03.03.2014
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