health quality, sensoric quality, food offer, day-care centers, menus, certification system, self audit system, quality standards, certification, recommendations, linear optimization
Abstract:
Im Rahmen dieser Arbeit wurde der Gesundheits- und Genusswert des Mittagsverpflegungsangebots in Münchner Kindertagesstätten (Kitas) evaluiert. Dazu wurden Kita-Personal und Eltern schriftlich befragt und Speiseplananalysen durchgeführt. Auf Grundlage dieser Erkenntnisse wurde ein Zertifizierungssystem als computergestütztes, online verfügbares Selbstauditsystem entwickelt. Die dafür konzipierten Qualitätsstandards für den Gesundheits- und Genusswert gilt es zu erreichen und einzuhalten. Damit können Kitas ihre Mittagsverpflegung selbst bewerten und ggf. ein Zertifikat auf ihren Speiseplan erhalten oder die Verpflegung mittels praxisgerechter Handlungsempfehlungen verbessern. «
Im Rahmen dieser Arbeit wurde der Gesundheits- und Genusswert des Mittagsverpflegungsangebots in Münchner Kindertagesstätten (Kitas) evaluiert. Dazu wurden Kita-Personal und Eltern schriftlich befragt und Speiseplananalysen durchgeführt. Auf Grundlage dieser Erkenntnisse wurde ein Zertifizierungssystem als computergestütztes, online verfügbares Selbstauditsystem entwickelt. Die dafür konzipierten Qualitätsstandards für den Gesundheits- und Genusswert gilt es zu erreichen und einzuhalten. Damit k... »
Translated abstract:
Within the scope of this paper the health and sensoric quality of the food offer in Munich day-care centers were evaluated. For this purpose the staff of the day-care centers and the parents took part in written surveys. In addition to it menus were analyzed. Based on these findings a certification system was developed as a computer based, online available self audit system. For this system quality standards for the health and sensoric quality were designed, which are to be achieved and complied with. This allows day-care centers to evaluate their food offer themselves and gain a certification on their menu if applicable. Otherwise practical recommendations are given to improve their food offer. «
Within the scope of this paper the health and sensoric quality of the food offer in Munich day-care centers were evaluated. For this purpose the staff of the day-care centers and the parents took part in written surveys. In addition to it menus were analyzed. Based on these findings a certification system was developed as a computer based, online available self audit system. For this system quality standards for the health and sensoric quality were designed, which are to be achieved and complied... »