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Original title:
Novel Approaches for the Analysis of Phytosteryl/-stanyl Fatty Acid Esters and Phytosterol Oxidation Products in Enriched Foods
Translated title:
Neue Ansätze für die Anayltik von Phytosteryl-/Phytostanylfettsäureestern und Phytosterol-Oxidationsprodukten in angereicherten Lebensmitteln
Author:
Scholz, Birgit
Year:
2016
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.); Piironen, Vieno (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
phytosteryl/-stanyl fatty acid esters, phytosterol oxidaiton products
Translated keywords:
Phytosteryl-/Phytostanylfettsäureester, Phytosterol-Oxidationsprodukte
TUM classification:
LEB 050d
Abstract:
For the analysis of intact individual phytosteryl and/or phytostanyl fatty acid esters in enriched foods, UHPLC-APCI-MS-based methodologies were established. For phytosterol oxidation products resulting thereof, on-line LC-GC was implemented as novel analytical platform. The developed methods were employed to investigate the effects of heating processes on the decreases of intact esters and the formation of oxidation products in enriched margarines.
Translated abstract:
Für die Analytik individueller, intakter Phytosteryl und/oder Phytostanylfettsäureester in angereicherten Lebensmitteln wurden UHPLC-APCI-MS basierte Methoden etabliert. Für daraus entstehende Phytosterol-Oxidationsprodukte wurde on-line LC-GC als neue analytische Plattform implementiert. Die entwickelten Methoden wurden zur Untersuchung der Auswirkungen von Erhitzungsprozessen auf die Abnahmen intakter Ester und die Zunahmen von Oxidationsprodukten in angereicherten Margarinen angewendet.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1303106
Date of submission:
21.04.2016
Oral examination:
08.07.2016
File size:
4486325 bytes
Pages:
203
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20160708-1303106-1-0
Last change:
01.09.2016
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