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Original title:
Produktsicherheit bei UltraClean- und kaltaseptischen Abfüllanlagen
Translated title:
Optimization of the product safety at UltraClean- and cold-aseptic filling plants
Author:
Oliver-Daumen, Bartolomé Peter
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr.)
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Evers, Hartmut (Priv.-Doz. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Aseptik, Abfüllanlagen, Abnahmen, Abtötungseffizienz, Anlagenhygiene, Aseptik, Desinfektion, D-Wert, Endpointtests, Getränkeabfüllung, Getränkeschädlinge, Hitzeresistenz, Hygienekonzept, KZE-Anlagen, Kaltaseptische Abfüllanlagen, Keimreduktionstest, Mikrobiologie, Mikroorganismen, Oberflächenreinigung, Pasteurisation, Pichia anomala, Produktsicherheit, Prozessabläufe, Retentionstest, Reduktionszeiten, Spritzschattentest, Statistik, Sterilisation, Stressfaktoren, Thermische Inaktivierung, UltraCl...     »
Translated keywords:
aseptic, cold-aseptic filling plants, decreases, disinfection, drink cask, drink pests, D-value, Endpointtests, filling plants, heat resistance, hygienickilling efficiency, microbiology, microorganisms, pasteurization, Pichia anomala, plant hygienic, product safety, reduction test, reduction times, statistics, sterilization, stress factors, surface cleaning, task executions, test medium, thermal inactivation, UltraClean plants, validation, z-value
Abstract:
Den in der Praxis der Getränkeabfüllung, insbesondere bei UltraClean- und aseptischen Abfüllanlagen, immer wieder auftretenden mikrobiologischen Problemen wurde in Fallstudien aus technischer und mikrobiologischer Sicht nachgegangen. Um die thermische Inaktivierung ausgewählter, Getränke schädigender Mikroorganismen darzustellen, ist deren Hitzeresistenz aus zwei dezimalen Reduktionszeiten (D-Wert) in Form des z-Wertes ermittelt worden. Auch konnte erstmals die spontane Sporulation von Pichi...     »
Translated abstract:
The microbiological problems occurring in the practice of beverage bottling, in particular at UltraClean- and aseptic filling plants, again and again were tracked by case studies under technical and microbiological aspects. To examine the process of thermal inactivation of harmful microorganisms in selected representative drinks, their heat resistance was investigated under two decimal reduction times (D-value) and expressed as the z-value. Also the spontaneous sporulation could be proved for...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1083993
Date of submission:
21.09.2010
Oral examination:
09.09.2011
File size:
3756559 bytes
Pages:
165
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20110909-1083993-1-5
Last change:
16.09.2011
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