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Original title:
Der physiologische Zustand und der Sauerstoffbedarf von Bierhefen unter brautechnologischen Bedingungen
Original subtitle:
Optimierung der Propagations- und Anstelltechnologie in Hinblick auf die Gäreigenschaften und die Bierqualität
Translated title:
Yeast physiology and the oxygen demand of yeasts under brewing conditions
Translated subtitle:
Optimisation of propagation and pitching technology in terms of fermentation performance and beer quality
Author:
Schönenberg, Sven
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr.); Geiger, Eberhard (Prof. Dr.)
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Methner, Frank-Jürgen (Prof. Dr.); Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Hefe, Hefephysiologie, Gärung, Sauerstoffbedarf, Propagation, Anstelltechnologie, Geschmacksstabilität
Translated keywords:
yeast, yeast physiology, propagation, fermentation, pitiching technology, oxygen, flavour stability
Abstract:
Die Hefe Saccharomyces cerevisiae bestimmt bei der Bierbereitung signifikant die Produktivität des Gärprozesses und die Qualität des fertigen Produktes. Eine effiziente Hefevermehrung und die zügige Vergärung der Zucker zu Ethanol müssen hierbei, trotz teils konträrer Regulierungsfunktionen im Stoffwechsel, miteinander verknüpft werden. Mittels der Aktivitätsmessung relevanter Schlüsselenzyme, sowie der flusszytometrischen Analyse des Zellzyklus wurde der Einfluss von Prozessparameter auf die He...     »
Translated abstract:
During beer production, in the step of fermentation the yeast saccharomyces cerevisiae influences significantly the productiveness of the process and the quality of the ready product. An efficient yeast growth and an easy conversion of sugars to ethanol must be tied together in spite of partially contrary regulation functions in the metabolism. By means of activity measurement of relevant key enzymes as well as flowcytometric analysis of the cell cycle the impact of process parameters on yeast...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=980357
Date of submission:
31.05.2010
Oral examination:
14.01.2011
File size:
14601134 bytes
Pages:
272
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20110114-980357-1-0
Last change:
16.02.2011
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