User: Guest  Login
Original title:
Passionsfrucht-typische 2-Alkylester: Analytik, enzymkatalysierte Gewinnung und sensorische Bewertung
Translated title:
2-Alkyl esters from passionfruits: analysis, enzyme-catalyzed preparation and sensory evaluation
Author:
Strohalm, Hedwig
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
Die Gehalte und natürlich vorliegenden Enantiomerenverhältnisse von 2-Alkylestern in roten (Passiflora edulis Sims) und gelben (Passiflora edulis f. flavicarpa) Passionsfrüchten wurden untersucht. Die Acetate, Butanoate, Hexanoate und Octanoate der ungeradzahligen sekundären Alkohole 2-Pentanol, 2-Heptanol und 2-Nonanol wurden mittels Simultaner Destillation-Extraktion (SDE) isoliert und mittels Kapillargaschromatographie-Massenspektrometrie (GC/MS) identifiziert und quantifiziert. Multidimensio...     »
Translated abstract:
The concentrations and enantiomeric compositions of 2-alkyl esters in purple (Passiflora edulis Sims) and yellow (Passiflora edulis f. flavicarpa) passionfruits were determined. The acetates, butanoates, hexanoates and octanoates of the odd-numbered secondary alcohols 2-pentanol, 2-heptanol and 2-nonanol were isolated by means of simultaneous distillation-extraction (SDE) and identified and quantified using capillary gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). Enantiodifferentiations of the ho...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=956800
Date of submission:
14.01.2010
Oral examination:
09.03.2010
Pages:
139
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20100309-956800-1-9
Last change:
15.04.2010
 BibTeX