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Original title:
Identifizierung von etherischen Ölen mit antioxidativer Kapazität in der Gattung Mentha L. 
Translated title:
Identification of essential oils with antioxidant capacity in the genus Mentha L. 
Year:
2010 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Schnitzler, Wilfried H. (Prof. Dr.) 
Referee:
Forkmann, Gert (Prof. Dr.); Treutter, Dieter R. (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
LAN Landbauwissenschaft; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Mentha Spp., etherische Öle, antioxidative Kapazität, Lipidperoxidation im Blutplasma, ABTS-Entfärbeassay, D-Germacren 
Translated keywords:
Mentha spp., essential oils, antioxidant capacity, lipidperoxidation in blood-plasma, ABTS-Decoloration-Assay, D-Germacrene 
Abstract:
14 anhand chemotaxonomischer Merkmale bestimmte Mentha-Arten bzw. Hybriden wiesen hinsichtlich ihrer etherischen Ölgehalte und -zusammensetzungen deutliche Unterschiede auf. In zwei in vitro-Testsystemen zur Prüfung der antioxidativen Kapazität (Lipidperoxidation im Blutplasma und ABTS-Entfärbeassay) erzielten die Öle von Minzen mit höheren D-Germacren-, Piperitonoxid- und Piperitenonoxid-Gehalten gute Ergebnisse. Alle untersuchten Mentha-Spezies zeigten eine grundsätzliche Eignung für den komme...    »
 
Translated abstract:
14 Mentha species and hybrides classified by their chemotaxonomical characteristics exhibited remarkable differences regarding their essential oil contents and compositions. Oils with higher contents of D-Germacrene, Piperitone-Oxide and Piperitenone-Oxide showed good results in ABTS-Decoloration-Assay and in an assay to observe lipidperoxidation in blood-plasma, which are two in vitro assays to investigate antioxidant capacity. All the Mentha species examined appear to be suitable for commercia...    »
 
Oral examination:
17.05.2010 
Pages:
209 
Last change:
18.06.2010