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Original title:
Die kolloidale Stabilität untergäriger Biere - Einflussmöglichkeiten und Vorhersagbarkeit 
Translated title:
The colloidal stability of bottom fermented beer - technological influence and predictability 
Year:
2009 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, Eberhard (Prof. Dr.) 
Referee:
Nirschl, Hermann (Prof. Dr.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Kolloidale Stabilität, Trübung, Stabilisierung, Polyphenole, Proteine, Reduktionsvermögen, antioxidatives Potential 
Translated keywords:
colloidal stability, haze, stabilization, polyphenols, proteins, reductive power, antioxidant activity 
Abstract:
Neben der Untersuchung der Reaktionsmechanismen bei der Ausbildung kolloidaler Trübungen und der Beurteilung des Trübungsbildungspotentials ausgewählter Substanzen in untergärigen Bieren wurden im Wesentlichen zwei Hauptziele verfolgt. Sowohl die Verbesserung der chemisch-physikalischen Stabilität durch gezielte Rohstoffauswahl bzw. auf technologische Weise im Herstellungsprozess als auch die verbesserte Vorhersagbarkeit der Trübungsbildung dienen dabei einem gemeinsamen Zweck. Die Brauereien so...    »
 
Translated abstract:
The research described in this work focused on the improvement of colloidal stability by the well directed selection of raw materials and by the optimization of the brewing process as well as on the enhancement of predictability. Main objective was to enable breweries to a more flexible and efficient stabilization resulting in cost reduction and better beer quality. Further aims were the investigation of the reaction mechanisms during haze formation and the assessment of the relevance of selecte...    »
 
Oral examination:
01.04.2009 
Pages:
198 
Last change:
14.04.2009