User: Guest  Login
Original title:
Klinische Untersuchungen zum allergenen Potential von mit Hühnerei-, Kuhmilch- oder Fischprotein geschönten Weinen bei Patienten mit Nahrungsmittelallergie
Translated title:
Clinical trials to test the allergenic potential of wines fined with egg-, milk- or fish-protein in patients with food allergy
Author:
Kirschner, Sabine
Year:
2009
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Brockow, Knut (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Ollert, Markus Wolfgang (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Keywords:
Nahrungsmittelallergie, versteckte Allergene, Wein, Schönung, Schönungsmittel, Albumin, Lysozym, Kasein, Hausenblase, Fischgelatine
Translated keywords:
food allergy, hidden allergens, wine, fining, fining agents, albumin, lysozyme, casein, isinglass, fish gelatine
Abstract:
Versteckte Allergene in Lebensmitteln stellen ein nicht einschätzbares Risiko für Patienten mit Nahrungsmittelallergie dar. Bei der Herstellung von Wein werden Hühnerei-, Kuhmilch- und Fischeiweisse zur Schönung verwendet. Mittels klinischer Testungen einschließlich Pricktests und doppelblinder, plazebokontrollierter oraler Provokation wurde das allergene Potential deutscher Weine geschönt mit Hühnerei-, Kuhmilch- oder Fischprotein bei 14 Patienten mit manifester Nahrungsmittelallergie untersuch...     »
Translated abstract:
Hidden allergens in foods represent an unpredictable risk for patients with food allergy. During the wine making process egg-, milk- and fish-proteins are used for fining. By means of clinical trials including skin prick tests and double-blind placebo-controlled food challenges the allergenic potential of German wines fined with egg-, milk- or fish-protein were investigated in 14 patients with clear-cut food allergy. Whereas the egg- and milk-protein containing fining agents were allergenic in t...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=681654
Date of submission:
29.01.2009
Oral examination:
16.06.2009
Pages:
176
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20090616-681654-1-4
Last change:
14.07.2009
 BibTeX