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Original title:
Zur Wirkung von mikrobieller Transglutaminase und Glucoseoxidase bei Weizenteigen
Translated title:
Studies on the Effects of Transglutaminase and Glucoseoxidase in Wheat Dough
Author:
Gaßmann, Franziska
Year:
2008
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Prof. Dr. Peter Köhler
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Weizen, Enzyme, Transglutaminase, Glucoseoxidase, Dityrosin
Translated keywords:
Wheat, enzymes, transglutaminase, glucoseoxidase, dityrosine
TUM classification:
CHE 531d ; CHE 832d ; LEB 310d
Abstract:
Das Prinzip der mehlverbessernden Wirkung der Enzyme Transglutaminase und Glucoseoxidase wurde untersucht. Transglutaminase-katalysierte kovalente Bindungen zwischen Getreide- und Soja- bzw. Milchproteinen entstanden nur bei hohen Enzymkonzentrationen, welche die Teigeigenschaften negativ beeinflussten. Bei den Untersuchungen zum chemischen Wirkungsort der Glucoseoxidase wurde kein Einfluss des Enzyms auf die Konzentration freier Thiolgruppen festgestellt. Auch Addukte zwischen Cystein und Ferul...     »
Translated abstract:
The influence of the enzymes transglutaminase and glucoseoxidase on the properties of wheat dough was investigated. Transglutaminase-induced cross linking of gluten proteins with added lysine-rich proteins were detected by fractionated extraction and HPLC analysis. They only occurred at high enzyme dosages, which caused unwanted functional properties. Analysing the site of action of glucoseoxidase, an effect on the free thiols or the formation of a ferulic acid-cysteine adduct could not be detec...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=673685
Controlled terms:
Weizenteig ; Proteinglutamin-Glutamyltransferase ; Glucoseoxidase
Last change:
13.02.2014
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