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Original title:
Funktionelle Charakterisierung von Stimulantien der Magensäuresekretion und von magenprotektiven Verbindungen aus Kaffeegetränk
Translated title:
Characterisation of functional stimulants of gastric acid secretion and of stomach protective compounds in coffee brew
Author:
Weiß, Carola
Year:
2009
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Prof. Dr. Veronika Somoza
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
TUM classification:
CHE 536d ; MED 440d ; CHE 510d
Abstract:
Nach Anwendung einer in vorliegender Arbeit entwickelten Methode zur durchflusszytometrischen Messung des intrazellulären pH Wertes als Biomarker der Magensäuresekretion in humanen Magenzellen konnten magenprotektive sowie magenreizende Sub¬stanzen in Kaffeegetränken identifiziert werden. So zeigte sich für 5-Hydroxytryptamide, Catechole und Chlorogensäure eine fördernde Wirkung auf diesen Biomarker der Magensäuresekretion, während N-Methylpyridinium hemmend wirkte.
Translated abstract:
In the present study, application of a newly developed method for the flow cytometric measurement of the intracellular pH as a biomarker of gastric acid secretion in human parietal stomach cells resulted in the identification of stomach protective and stomach irritating coffee components. The results showed that 5-hydroxytryptamides, catechols and chlorogenic acid have a stimulating effect on gastric acid secretion, whereas N-methylpyridinium was identified to inhibit gastric acid secretion.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=652914
Controlled terms:
Sekretion ; Röstkaffee
Last change:
13.02.2014
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