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Original title:
Korrelation von Geruchswirksamkeit und chemischer Struktur in homologen Reihen unverzweigter und methylverzweigter Allylketone und Allylalkohole 
Translated title:
Structure / odour correlations in homologous series of unbranched and methyl-branched allylic ketones and allylic alcohols 
Year:
2008 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Hofstetter, Alfons (Prof. Dr. Dr. h.c.) 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Struktur, Wirkung, Geruchsschwelle, Allylalkohol, Allylketon, Aroma, Lebensmittel, Vorhersage 
Translated keywords:
structure, odour, correlation, threshold, allylic alcohol, allylic ketone, aroma, food, prediction 
Abstract:
Ligand / Proteinrezeptorwechselwirkungen werden als Mechanismus der Geruchswahrnehmung beim Menschen diskutiert. Unter anderem ist aber bisher offen, warum die Geruchsschwellen in Abhängigkeit von der chemischen Struktur zum Teil extreme Unterschiede aufweisen. Ausgehend von zwei Geruchstoffen, die häufig in Lebensmittelaromen vorkommen, dem 1-Octen-3-on (pilzartig) und dem (E)5-Methylhept-2-en-4-on (nussig, fruchtig), wurden strukturanaloge Allylalkohole und –ketone (C-5 bis C-12) synthetisiert...    »
 
Translated abstract:
Ligand/protein-receptor interactions are currently discussed as the underlying mechanism of the human olfactory sense. Up to now it still remains unknown why in some cases odour thresholds show huge differences depending on the chemical structure. Starting from the two aroma compounds 1-octen-3-one (mushroom-like) and (E)5-methylhept-2-en-4-one (nuttily, fruity), which occur frequently in food aroma, homologous series of allylic alcohols and allylic ketones (C-5 to C-12) were synthesized and the...    »
 
Oral examination:
05.09.2008 
Pages:
408 
Last change:
03.12.2008