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Original title:
Sucrose metabolism in lactobacilli and bifidobacteria 
Translated title:
Saccharosemetabolismus in Laktobazillen und Bifidobakterien 
Year:
2008 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr. habil.); Gänzle, Michael (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Controlled terms:
Lactobacillus; Zuckerstoffwechsel; Bifidobacterium 
TUM classification:
BIO 272d 
Abstract:
Exopolysaccharides (EPS) produced from sucrose by sourdough lactobacilli can have positive effects on dough and bread quality. The production of oligosaccharides and the incorporation of bifidobacteria can further enhance the nutritional value of baked goods. The sucrose metabolism of Lactobacillus reuteri and Bifidobacterium lactis and the glycosyltransferases and sucrose phosphorylases involved therein were genetically and biochemically characterized. The glucan synthesis by L. reuteri was opt...    »
 
Translated abstract:
Exopolysaccharide (EPS), die durch im Sauerteig vorkommende Laktobazillen aus Saccharose gebildet werden, können positive Effekte auf die Teig- und Brotqualität haben. Die Bildung von Oligosacchariden und die Verwendung von Bifdobakterien kann zusätzlich den nutritiven Wert von Backwaren verbessern. Der Saccharosemetabolismus von Lactobacillus reuteri und Bifidobacterium lactis und die daran beteiligten Glykosyltransferasen und Saccharosephosphorylasen wurden genetisch und biochemisch charakteri...    »
 
Oral examination:
17.01.2008 
Pages:
148 
Last change:
27.09.2010