User: Guest  Login
Original title:
Thermische Diffusion in Hochdruckprozessen 
Translated title:
Thermal Diffusion in High-Pressure Processes 
Year:
2008 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.) 
Referee:
Kulozik, Ulrich (Prof. Dr. Dr. habil.); Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Meuser, Friedrich (Prof. Dr. Dr. h.c.) 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Thermische Diffusion, Wärmeleitfähigkeit, Hochdruck, Flüssigkeiten 
Translated keywords:
thermal diffusion, thermal conductivity, high pressure, liquids 
Controlled terms:
Lebensmitteltechnologie; Hochdrucktechnik; Wärmeleitfähigkeit; Hydromechanik 
TUM classification:
LEB 123d; LEB 050d; MAS 980d 
Abstract:
Die Dissertation beschäftigt sich mit der Wärmeleitfähigkeit von Flüssigkeiten in Hochdruckprozessen (bis zu 400 MPa) im Bereich der Lebensmittel- und Biotechnologie. Im Vordergrund steht die modellbezogene Beschreibung thermischer Diffusionsvorgänge zur Verbesserung der Charakterisierbarkeit thermofluiddynamischer Vorgänge in Hochdruckkammern. Zur Erarbeitung bisher fehlender in-situ Daten wurde zunächst ein auf der instationären Hitzdrahtmethode basierendes Wärmeleitfähigkeitsmesssystem für...    »
 
Translated abstract:
This work deals with the thermal conductivity of liquids at pressures up to 400 MPa in the field of food- and biotechnology. Here, the modelling of thermal diffusion is carried out to enable an improved characterization of thermo-fluid dynamics in high pressure chambers. In order to acquire unavailable in-situ data, first of all a thermal conductivity measurement system for low viscous liquids on the basis of the transient hot-wire method was conceived and experimentally realized. The appl...    »
 
Oral examination:
29.02.2008 
Pages:
162 
Last change:
08.06.2010