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Original title:
Analytische Erfassung sowie technologische und technische Beeinflussung der Läutertrübung und des Heißtrubgehalts der Würze und deren Auswirkungen auf Gärung und Bierqualität 
Translated title:
Analytical determination and technological and technical control of lauter turbidity and hot trub content of wort and their impact on fermentation and beer quality 
Year:
2007 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Kurz, Tomas (Prof. Dr.); Vogelpohl, Heinrich (Priv.-Doz. Dr. Dr. habil.) 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Läutertrübung, Heißtrub, Gärung, Fettsäuren, Zink, Partikel 
Translated keywords:
lauter turbidity, hot trub, fermentation, fatty acids, zinc, particle 
Controlled terms:
Bierherstellung; Trübung; Gärungstechnologie; Trübungsmessung; Gärung; Geschmack 
TUM classification:
BRA 120d 
Abstract:
In dieser Arbeit wurden die Auswirkungen einer stark erhöhten Läutertrübung und/oder hoher Heißtrubdosagen auf Gärung und Qualität der resultierenden Biere untersucht. Anhand von systematischen Gärversuchen im Labor-, Pilot- und großtechnischen Maßstab wurden durch trübes Abläutern und/oder Heißtrubdosage erhöhte Zellzahlen in Schwebe, ein schnellerer pH-Wert-Sturz und Extraktabbau gegenüber sehr klaren Würzen erzielt. Ursache hierfür scheinen physiologisch wichtige Bestandteile des Heißtrubs, w...    »
 
Translated abstract:
In this thesis, the effects of a strongly increased lauter turbidity and/or of quantitative additions of hot trub on fermentation and resulting beer quality were subject of investigation. From systematic fermentation trials in the lab, pilot and large scale it was observed that increased lauter turbidity and/or of quantitative additions of hot trub caused higher concentrations of yeast cells in suspension, faster decreases of pH value and extract content compared to very bright worts. Reason for...    »
 
Oral examination:
17.09.2007 
Pages:
189 
Last change:
21.11.2017