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Original title:
Effect of additives on the mechanical and permeation properties of biopolymer films from alginate and PHBV 
Translated title:
Wirkung von Additiven auf die mechanischen und Permeationseigenschaften von Biopolymerfilmen aus Alginat und PHBV 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.) 
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Sedlbauer, Klaus Peter (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; WER Werkstoffwissenschaften 
Keywords:
biodegradable polymers, food packaging, flexibility, permeability, plasticising; 
Translated keywords:
bioabbaubare Polymere, Lebensmittelverpackung, Flexibilität, Permeabilität, Weichmachung; 
TUM classification:
LEB 150d 
Abstract:
Two biobased and biodegradable polymers were studied as biological alternatives for petrochemical-based food packaging materials. Films of alginate and PHBV show low oxygen permeability but also low flexibility. Different kinds of additives were analysed to improve these properties. Low-molecular as well as crosslinking additives can increase the flexibility and maintain or reduce the permeability of alginate. Low- and high-molecular additives only slightly increase the flexibility of PHBV. High...    »
 
Translated abstract:
Zwei biobasierte und bioabbaubare Polymere wurden als biologische Alternativen für petrochemisch basierte Lebensmittelverpackungsmaterialien untersucht. Filme aus Alginat und PHBV zeigen eine geringe Sauerstoffpermeabilität aber auch eine geringe Flexibilität. Um diese Eigenschaften zu verbessern wurden verschiedene Arten von Additiven untersucht. Niedermolekulare als auch quervernetzende Additive können die Flexibilität von Alginat erhöhen und die Permeabilität beibehalten oder verringern. Bei...    »
 
Oral examination:
02.05.2019 
File size:
140986559 bytes 
Pages:
147 
Last change:
21.05.2019