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Original title:
Influence of fine particles on the compression in multilayered filter cakes
Translated title:
Einfluss von Feinpartikel auf die Kompression in mehrschichtigen Filterkuchen
Author:
Hennemann, Martin Paul
Year:
2022
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
TUM School of Life Sciences
Advisor:
Becker, Thomas (Prof. Dr.)
Referee:
Becker, Thomas (Prof. Dr.); Drewes, Jörg E. (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Cake filtration, Fine particles, Lautering, Compression
Translated keywords:
Kuchenfiltration, Feinpartikel, Läutern, Kompression
Abstract:
Suspensions with a wide particle size distribution in combination with sedimentation effects lead to the formation of multilayered filter cakes. Fine particles form a top layer with high filter cake resistance, which compresses the underlying compressible bottom layer during filtration. The formation of the multilayered filter cake and the influence of the fine particle layer on the compression process were investigated in this work using the example of the lautering process in beer production.
Translated abstract:
Suspensionen mit breiter Partikelgrößenverteilung führen in Kombination mit Sedimentationseffekten zur Ausbildung mehrschichtiger Filterkuchen. Feinpartikel bilden eine Deckschicht mit hohem Filterkuchenwiderstand, welche die darunterliegende kompressible Bodenschicht während der Filtration komprimiert. Die Ausbildung des mehrschichtigen Filterkuchens sowie der Einfluss der Feinpartikelschicht auf die Kompression wurden in dieser Arbeit am Beispiel des Läuterprozesses beim Bierbrauen untersucht.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1632051
Date of submission:
27.10.2021
Oral examination:
13.07.2022
File size:
56283390 bytes
Pages:
109
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20220713-1632051-1-4
Last change:
05.08.2022
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