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Original title:
Einfluss der Hefevitalität und der Gärparameter auf die Stoffwechselprodukte der Hefe und auf die Geschmacksstabilität 
Translated title:
Influence of yeast vitality and fermentation conditions on the formation of yeast metabolites and the flavour stability of beer 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, Werner (Univ.-Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing habil.) 
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Kurz, Tomas (Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Hefevitalität; Gärbedinungen; Stoffwechselprodukte; Geschmacksstabilität 
Translated keywords:
Yeast vitality; fermentation conditions; yeast metabolites; flavour stability 
Abstract:
Der physiologische Zustand von Hefezellen (Vitalität) stellt einen wichtigen Einflussfaktor auf die Gärung dar. Eine einheitliche Definition der Vitalität existiert jedoch nicht. Aus diesem Grund wurden unterschiedliche Ansätze entwickelt, um die Vitalität zu bestimmen. Im Rahmen dieser Arbeit wurden daher verschiedene Methoden zur Messung der Hefevitalität untersucht, um die Gäraktivität einer Hefesuspension vor einer Verwendung beurteilen zu können. Im Weiteren wurden Gärreihen in verschiedene...    »
 
Translated abstract:
The physiological condition of yeast cells (vitality) describes an important factor for brewery fermentations. But there exist no standard definition for the concept of vitality. Therefore varying approaches have been developed to measure vitality. One aspect of this work was to examine different vitality measurements in order to evaluate their ability to predict future fermentation performance of yeast samples. In addition series of fermentations in various scales have been performed to evaluat...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
09.11.2006 
File size:
9171269 bytes 
Pages:
232 
Last change:
21.11.2017