User: Guest  Login
Original title:
Phytoöstrogene in der Ernährung und ihr Einfluss auf das Risiko für Brustkrebs 
Translated title:
Phytoestrogens in nutrition and their effect on breast cancer risk 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Linseisen, Jakob (Priv.-Doz. Dr.) 
Referee:
Linseisen, Jakob (Priv.-Doz. Dr.); Hauner, Johann J. (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Phytoöstrogene; Brustkrebs; Lignane; Isoflavone; Enterolacton 
Translated keywords:
phytoestrogens; breast cancer; lignans; isoflavones; enterolactone 
Controlled terms:
Phytoöstrogene; Ernährung; Brustkrebs; Bayern; Ernährungserhebung; Lignane; Blutplasma 
TUM classification:
OEK 460d; MED 322d 
Abstract:
Eine phytoöstrogenreiche Ernährung steht in der Diskussion, das Risiko für Brustkrebs zu reduzieren. Daher wurde zunächst die Versorgung mit Phytoöstrogenen anhand einer eigens erstellten Phytoöstrogendatenbank in einer repräsentativen Bevölkerungsstichprobe in Bayern untersucht. Im Mittel wurden pro Tag 1,4 mg Phytoöstrogene aufgenommen, wobei pflanzliche Lignane mit 1,1 mg/Tag die bedeutendste Phytoöstrogen-Klasse darstellten. In einer einwöchigen Interventionsstudie mit Leinsamen wurde der An...    »
 
Translated abstract:
Phytoestrogen-rich diets are suggested to have the potential of reducing breast cancer risk. Therefore the phytoestrogen intake was estimated in a representative cross-sectional study in Bavaria using a phytoestrogen database established for this purpose. The mean daily intake of phytoestrogens was 1.4 mg, whereas plant lignans as the most important subgroup contributed 1.1 mg per day. In the context of an interventional study with one week supplementation of flaxseed the increase and the inter-...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
02.11.2006 
File size:
1033492 bytes 
Pages:
232 
Last change:
26.02.2007