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Original title:
Thermodynamische Modellierung der Rückgewinnung von Gärungs-CO2 und Kostenreduzierung des Prozesses durch Einsatz des Kältemittels CO2 
Translated title:
Thermodynamic modelling of the recovery of fermentation CO2 and cost reduction of the process by use of the refrigerant CO2 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Meyer-Pittroff, Roland (Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Geiger, Eberhard (Prof. Dr.-Ing.); Faulstich, Martin (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; ERG Energietechnik, Energiewirtschaft; UMW Umweltschutz und Gesundheitsingenieurwesen 
Keywords:
Kohlendioxid; CO2; Gärung; Rückgewinnung; Kältemittel 
Translated keywords:
carbon dioxide; CO2; fermentation; recovery; refrigerant 
Controlled terms:
Brauerei; Kohlendioxid; Recycling; Kühlmittel 
TUM classification:
BRA 560d; BRA 760d 
Abstract:
Kohlendioxid (CO2) ist ein wertvoller Hilfs- und Zusatzstoff in der Brau- und Getränkeindustrie. In der Brauindustrie ist es Stand der Technik für die Deckung des CO2-Bedarfes, das CO2 aus der alkoholischen Gärung rückzugewinnen und in den Produktionsprozess zurückzuführen. Mit Hilfe einer thermodynamischen Modellierung der CO2-Rückgewinnung mit dem Kältemittel CO2 wurde ein verbessertes Konzept entwickelt, um den CO2-Bedarf in Brauereien zu decken. Niedrigere Verflüssigungstemperaturen und -drü...    »
 
Translated abstract:
Carbon dioxide (CO2) is a valuable auxiliary material and additive in the brewery and beverage industry. It is state of the art in the brewery industry to recover fermentation CO2 and to return in the manufacturing process. By a thermodynamic modelling of CO2 recovery with the refrigerant CO2 an improved concept was developed to satisfy the CO2 demand of breweries. Lower liquefaction temperatures und pressures than usual enable an increased CO2 yield and an increased CO2 quality. 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
04.10.2006 
File size:
1613234 bytes 
Pages:
99 
Last change:
29.01.2007