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Original title:
Entwicklung und Optimierung von PCR-Methoden zur Detektion und Identifizierung von brauereirelevanten Mikroorganismen zur Routine-Anwendung in Brauereien
Translated title:
Development and optimisation of PCR-methods for the detection and identification of brewery relevant microorganisms for routine application in breweries
Author:
Brandl, Andreas
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.); Methner, Frank-Jürgen (Univ.-Prof. Dr.-Ing.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; BIO Biowissenschaften
Keywords:
PCR; Bier; Mikroorganismen; Schnellnachweismethoden
Translated keywords:
PCR; Beer; Microorganisms; rapid detection methods
Controlled terms:
Bierherstellung Mikroorganismus Polymerase-Kettenreaktion Nachweis Bier Bierschädlicher Mikroorganismus Bierhefe
TUM classification:
BRA 450d; BRA 430d; BRA 410d; BIO 180d
Abstract:
Hauptziel der Arbeit lag in der Optimierung von PCR-Methoden zur Verbesserung der mikrobiologischen Qualitätskontrolle in Brauereien. Hierbei wurden Real-Time PCR und Standard PCR Verfahren getestet. Aufgrund schnellerer und verlässlicherer Identifizierungsergebnisse, erwiesen sich die Real-Time PCR Methoden am geeignetsten. Durch die Entwicklung von Real-Time PCR Assays, die den Großteil der brauereirelevanten Mikroflora abdecken, war es möglich, bierschädliche Bakterien sowie Brau- und Fremdhe...     »
Translated abstract:
The overall objective was the optimisation of PCR-methods to improve microbiological quality control in breweries. In this context end-point and Real-Time PCR methods were tested. Real-Time PCR assays were shown to be the most appropriate approach, because the identification results were faster available and more reliable. By developing group and species specific Real-Time PCR systems that were capable to detect the major part of brewery relevant microorganisms it was possible to identify beer s...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603744
Date of submission:
27.03.2006
Oral examination:
28.07.2006
File size:
4048813 bytes
Pages:
179
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060919-2229565240
Last change:
21.11.2006
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