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Original title:
Untersuchungen zu den strukturchemischen Ursachen von Primärem Gushing
Translated title:
Investigations of Structural Chemistry of Primary Gushing
Author:
Burkert, Beate
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof.Dr.-Ing.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen; CHE Chemie
Controlled terms:
Wildwerden Grenzflächenaktiver Stoff Proteine Malz
TUM classification:
BRA 290d; CHE 180d
Abstract:
Primäres Gushing richtet wirtschaftliche Schäden in der Getränkebranche an. Zur Bekämpfung müssen die stofflichen Grundlagen bekannt sein. Als Entbindungskeime fungieren Mikrobläschen, die jedoch ohne stabilisierende Grenzschicht labil sind. Die Arbeit zeigt, dass Gushing-Initiatoren grenzflächenaktive Proteine mit einem Molekulargewicht von 10-15 kDa sind, die von allen untersuchten Fusarienarten produziert werden. Bestimmte Fusarienarten bilden zusätzlich Inhibitoren auf Lipid-Basis, die die E...     »
Translated abstract:
Beverage industry occasionally suffers from economic losses caused by Primary Gushing. Material interrelations have to be known in order to fight gushing of beer. Gas release takes place on microbubbles which will be, however, unstable if they are not surrounded by a stabilizing membrane. This work demonstrates gushing initiators to be surface-active proteins with a molecular weight of approximately 10-15 kDa produced by all Fusarium spp. investigated. Several Fusarium spp. additionally produce...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603683
Date of submission:
01.12.2005
Oral examination:
17.03.2006
File size:
1922419 bytes
Pages:
186
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060404-1836279842
Last change:
12.06.2006
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