User: Guest  Login
Original title:
Untersuchungen zu den strukturchemischen Ursachen von Primärem Gushing 
Translated title:
Investigations of Structural Chemistry of Primary Gushing 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof.Dr.-Ing.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; CHE Chemie 
Controlled terms:
Wildwerden Grenzflächenaktiver Stoff Proteine Malz 
TUM classification:
BRA 290d; CHE 180d 
Abstract:
Primäres Gushing richtet wirtschaftliche Schäden in der Getränkebranche an. Zur Bekämpfung müssen die stofflichen Grundlagen bekannt sein. Als Entbindungskeime fungieren Mikrobläschen, die jedoch ohne stabilisierende Grenzschicht labil sind. Die Arbeit zeigt, dass Gushing-Initiatoren grenzflächenaktive Proteine mit einem Molekulargewicht von 10-15 kDa sind, die von allen untersuchten Fusarienarten produziert werden. Bestimmte Fusarienarten bilden zusätzlich Inhibitoren auf Lipid-Basis, die die E...    »
 
Translated abstract:
Beverage industry occasionally suffers from economic losses caused by Primary Gushing. Material interrelations have to be known in order to fight gushing of beer. Gas release takes place on microbubbles which will be, however, unstable if they are not surrounded by a stabilizing membrane. This work demonstrates gushing initiators to be surface-active proteins with a molecular weight of approximately 10-15 kDa produced by all Fusarium spp. investigated. Several Fusarium spp. additionally produce...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
17.03.2006 
File size:
1922419 bytes 
Pages:
186 
Last change:
12.06.2006