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Original title:
Microbial consortia from smear-ripened cheese 
Original subtitle:
Biodiversity, incidence of commercial starter microorganisms and anti-listerial activity of yeasts 
Translated title:
Mikrobielle Konsortien von schmieregereiftem Käse 
Translated subtitle:
Biodiversität, Vorkommen von kommerziellen Startermikroorganismen und anti-listerielle Aktivität von Hefen 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Scherer, Siegfried (Univ.-Prof. Dr.) 
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Heller, Knut (Univ.-Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LAN Landbauwissenschaft; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
smear-ripened cheese; yeasts; coryneform bacteria; biodiversity; polyphasic approach; smear starter; anti-listerial activity of yeasts 
Translated keywords:
schmieregereifter Käse; Hefen; coryneforme Bakterien; Biodiversität; polyphasischer Ansatz; Schmierestarter; anti-listerielle Aktivität von Hefen 
Controlled terms:
Weichkäse; Hefeartige Pilze; Biodiversität; Antimikrobieller Wirkstoff; Rotschmierekäse; Bakterien; Wachstumshemmung; Listeria 
TUM classification:
LAN 835d; LEB 025d; BIO 310d; BIO 325d 
Abstract:
The present work was performed as part of the EU project QLK1-CT-2001-02228 “Biodiversity and anti-listerial activity of surface microbial consortia from Limburger, Reblochon, Livarot, Tilsit and Gubbeen cheese”, Acronym SCM (Smear cheese microflora). It was initiated to analyze the yeast and bacterial floras of these cheeses at different ripening stages using a polyphasic approach including several phenotypic and genotypic methods and to test cheese yeasts for their anti-listerial properties. M...    »
 
Translated abstract:
Die vorliegende Arbeit war Teil des EU-Projektes QLK-CT-2001-02228 „Biodiversity and anti-listerial activity of surface microbial consortia from Limburger, Reblochon, Livarot, Tilsit and Gubbeen cheese“, Acronym SCM (Smear cheese microflora). Dieses wurde initiiert, um die Hefen- und Bakterienfloren dieser Käse zu verschiedenen Reifungsstadien mittels eines polyphasischen Ansatzes, der phänotypische und genotypische Methoden umfasst, zu analysieren und um Käsehefen auf ihre anti-listeriellen Eig...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
09.11.2005 
Controlled terms:
Weichkäse Hefeartige Pilze Biodiversität Antimikrobieller Wirkstoff Rotschmierekäse Bakterien Wachstumshemmung Listeria 
File size:
2569184 bytes 
Pages:
133 
Last change:
19.02.2009