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Original title:
Production of prebiotic exopolysaccharides by lactobacilli 
Translated title:
Bildung von präbiotischen Exopolysacchariden durch Lactobazillen 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi (Univ.-Prof. Dr. rer. nat. habil.) 
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Geiger, Eberhard (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
BIO 272d; LEB 420d 
Abstract:
Exopoly- and heterooligosaccharides have diverse functions in foodstuffs, ranging from texturizers to prebiotic additives, that may influence the microflora of the human gut in a positive way. In 107 lactobacilli of intestinal or cereal origin 15 fructan forming lactobacilli could be identified, harboring fructansucrase genes. The fructansucrase from L. sanfrancicensis TMW 1.392 was cloned and overexpressed in E. coli and the resulting gene product was characterized. A mutant with a destroyed fr...    »
 
Translated abstract:
Exopoly- und Heterooligosaccharide haben vielfältige Bedeutungen, die von der Strukturbildung in Lebensmitteln bis zu Präbiotika reichen, die unsere Intestinalflora positiv beeinflussen können. Innerhalb von 107 getreideassoziierten und intestinalen Lactobazillen konnten in 15 Fructanbildnern Gene für Fructansucrasen nachgewiesen werden. Die Fructansucrase des Sauerteigisolates Lactobacillus sanfranciscensis TMW 1.392 wurde kloniert, in E. coli überexprimiert und das gereinigte Enzym charakteris...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
27.05.2005 
Controlled terms:
Lactobacillus sanfrancisco Exopolysaccharide Polyfructosane Oligosaccharide Ballaststoff 
File size:
1061380 bytes 
Pages:
119 
Last change:
17.02.2006