User: Guest  Login
Original title:
Kolloidale Trübung in untergärigen Bieren
Original subtitle:
Entstehung, Vorhersage und Stabilisierungsmaßnahmen
Translated title:
Colloidal turbidity in lager beers
Translated subtitle:
formation, prediction and stabilisation
Author:
Kusche, Marc
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof. Dr.-Ing.)
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Kurz, Tomas (Univ.-Prof. Dr.-Ing.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BRA Brauwesen
Keywords:
Bier; Trübung; Trübungsbildung; Stabilisierung; Haltbarkeit; Flavan-3-ole
Translated keywords:
Turbidity; haze formaiton; beer; stabilisation; flavan-3-ols
Controlled terms:
Untergäriges Bier Trübung Kolloid Polyphenole Würzekochen
TUM classification:
BRA 200d; BRA 310d
Abstract:
Den Mittelpunkt der Arbeit bildeten die im Bier nachgewiesenen, trübungsrelevanten Polyphenole, die Gruppe der Flavan-3-ole. Dabei lagen die Arbeitsziele sowohl in der Veränderung des Polyphenolspektrums, um somit die kolloidale Stabilität untergäriger Biere, basierend auf technologischen Variationen des Brauprozesses, zu verbessern als auch in der Analyse der Reduktion dieser Stoffgruppe während der Bieralterung. Neben der phenolischen Seite wurden auch die an der Trübungsentstehung beteiligten...     »
Translated abstract:
Focal point of the research were the haze active polyphenols the Flavan-3-ols. Possibilities for changing the polyphenol spectrum by variation of the technology and therefore a better colloidal stability of the resulting beers have been analysed. Also the reduction of these components during beer aging have been studied. Beside the polyphenols also haze active proteins have been researched. The results of both analyses have been combined and implemented in hypotheses for the formation of haze. T...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603616
Date of submission:
14.02.2005
Oral examination:
23.06.2005
File size:
2028400 bytes
Pages:
119
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20050822-1753220312
Last change:
30.11.2005
 BibTeX