User: Guest  Login
Original title:
Kolloidale Trübung in untergärigen Bieren 
Original subtitle:
Entstehung, Vorhersage und Stabilisierungsmaßnahmen 
Translated title:
Colloidal turbidity in lager beers 
Translated subtitle:
formation, prediction and stabilisation 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, Eberhard (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Kurz, Tomas (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Bier; Trübung; Trübungsbildung; Stabilisierung; Haltbarkeit; Flavan-3-ole 
Translated keywords:
Turbidity; haze formaiton; beer; stabilisation; flavan-3-ols 
Controlled terms:
Untergäriges Bier Trübung Kolloid Polyphenole Würzekochen 
TUM classification:
BRA 200d; BRA 310d 
Abstract:
Den Mittelpunkt der Arbeit bildeten die im Bier nachgewiesenen, trübungsrelevanten Polyphenole, die Gruppe der Flavan-3-ole. Dabei lagen die Arbeitsziele sowohl in der Veränderung des Polyphenolspektrums, um somit die kolloidale Stabilität untergäriger Biere, basierend auf technologischen Variationen des Brauprozesses, zu verbessern als auch in der Analyse der Reduktion dieser Stoffgruppe während der Bieralterung. Neben der phenolischen Seite wurden auch die an der Trübungsentstehung beteiligten...    »
 
Translated abstract:
Focal point of the research were the haze active polyphenols the Flavan-3-ols. Possibilities for changing the polyphenol spectrum by variation of the technology and therefore a better colloidal stability of the resulting beers have been analysed. Also the reduction of these components during beer aging have been studied. Beside the polyphenols also haze active proteins have been researched. The results of both analyses have been combined and implemented in hypotheses for the formation of haze. T...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
23.06.2005 
File size:
2028400 bytes 
Pages:
119 
Last change:
30.11.2005