User: Guest  Login
Original title:
Effect of different cultural conditions on micropropagation of rose (Rosa sp. L.) and globe artichoke (Cynara scolymus L.) 
Translated title:
Einfluss unterschiedlicher Kulturfaktoren auf die Mikrovermehrung bei Rosen (Rosa sp. L.) und Artischocken (Cynara scolymus L.) 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Forkmann, G. (Prof. Dr.) 
Referee:
Forkmann, Gert (Prof. Dr.); Treutter, D.R. (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften 
Keywords:
culture medium composition; rooting; acclimatization; substrates ex vitro 
Translated keywords:
Nährbodenzusammensetzung; Wurzelbildung; Akklimatisierung; Substrate ex vitro 
Abstract:
The objective of the present study was to investigate the influence of different cultural conditions in the multiplication, rooting and acclimatization phases on the growth of rose and globe artichoke and their effects on the subsequent micropropagation phases. The growth of rose plants in vitro was affected by the type of gelling agent added to the culture medium. The best results concerning plant growth were found by using agar as gelling agent at the concentration of 6 g L-1. On the other han...    »
 
Translated abstract:
Zur Optimierung der Mikrovermehrung von Rosen und Artischocken wurde der Einfluss ausgewählter Kulturfaktoren während der in-vitro Phasen untersucht, sowie die Nachwirkung dieser Faktoren im weiteren Kulturverlauf geprüft, vor allem bei der Etablierung ex vitro. Die Entwicklung von Rosen in vitro wurde durch die Nährbodenverfestigung stark beeinflusst, die besten Ergebnisse wurden mit 6,0 g L-1 Agar erzielt, während die Verwendung von Gelrite bzw. eine Kultur mit Flüssigmedien sich als weniger g...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
14.06.2005 
File size:
1237191 bytes 
Pages:
145 
Last change:
29.06.2005