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Original title:
Ein neuartiges Kochsystem auf Basis der Dünnschicht-Verdampfung 
Translated title:
A new boilingsystem on basis of the thin film evaporation 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Miedaner, H. (apl.-Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing.habil) 
Referee:
Miedaner, H. (apl.-Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing.habil); Sommer, K. (Univ.-Prof. Dr.-Ing); Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Würzekochung; Wärmeübergang; Fouling; Würzequalität; Gärung; Würzearomastoffe; Eiweißsubstanzen 
Translated keywords:
wortboiling; heattransfer; fouling; wortquality; fermentation; flavorcompounds; proteines 
Controlled terms:
Würzeherstellung Kochen Wärmeübergang Aromastoff Qualität Dünnschichtverdampfer 
TUM classification:
BRA 100d 
Abstract:
Ende 1998 wurde ein Kochsystem präsentiert, das nach dem Prinzip der Dünnschicht-Verdampfung arbeitet. Das System besteht aus einem Whirlpool und dem eigentlichen Kochgefäß, einem kegelförmigen Dünnschicht-Verdampfer. Die Würze wird im Whirlpool gesammelt und dann im Kreislauf über die Heizfläche gepumpt. Dabei wird sie zunächst auf Kochtemperatur erwärmt und dann für die Kochzeit zirkuliert. Im Anschluss an die Kochzeit folgt die Whirlpoolrast zur Heißtrubabscheidung. Auf dem Weg zum Plattenküh...    »
 
Translated abstract:
At the end of 1998 a novel boiling system which works on the principle of thin layer evaporation was presented. The system consists of a whirlpool and the actual boiling vessel, a cone-shaped thin layer evaporator. The wort is collected in the whirlpool and then pumped over the heating surface in circular flow. In this process, it is heated to boiling temperature first and then circulated for the time of boiling. Following, the boiling time is the whirlpool rest for hot trub removal. With the th...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
25.02.2005 
File size:
15395118 bytes 
Pages:
237 
Last change:
09.09.2005