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Original title:
Zur Effizienz der Anreicherung und Isolierung von Oxidoreduktasen mit Hilfe der Zerschäumungsanalyse 
Translated title:
Efficiency of the Enrichment and Isolation of Oxidoreductases by Foam Fractionation 
Year:
2005 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Parlar, H. (Univ.-Prof. Dr., Dr. h.c. (Zonguldak Univ./ Türkei)) 
Referee:
Berger, R.G.; Univ.-Prof. Dr. (Universität Hannover); Görg, A. (apl. Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; CHE Chemie 
Keywords:
Zerschäumungsanalyse; Adsorptive Gasblasentrennmethode; Laccase; Meerrettich-Peroxidase; Pinzettenverfahren 
Translated keywords:
foam fractionation; adsorptive bubble separation method; laccase; horseradish peroxidase; tweezing foam fractionation 
Controlled terms:
Enzym Anreicherung Schaumtrennung Chemische Verfahrenstechnik 
TUM classification:
CIT 075d; CHE 828d 
Abstract:
Ziel der Arbeit war es Enzyme unter Erhalt der katalytischen Aktivität mittels Zerschäumungsanalyse anzureichern. Als Modellenzyme dienten das extrazelluläre Enzym Laccase von Trametes spec. und Meerrettich-Peroxidase aus Armoracia rusticana. Zunächst wurde Laccase aus SNL-Nährmedium unter Variation verschiedener Prozessparameter im Batch-, Kreislauf-, Kolonnen- und kontinuierlichen Verfahren zerschäumt. Um die Effizienz der Zerschäumung zu steigern wurde das sog. Pinzetten-Verfahren entwickelt....    »
 
Translated abstract:
The aim of the current work was to enrich active enzymes by foam fractionation. As model enzymes served laccase from Trametes spec. and horseradish peroxidase from Armoracia rusticana. At first, laccase was enriched from culture broth via commonly applied foam fractionation in batch-, cycle- and continous mode, under different constantly optimized process parameters. In order to increase the efficiency of enrichment, the so-called “tweezing foam fractionation” was developed. The tweezing foam fr...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
05.04.2005 
File size:
1965459 bytes 
Pages:
174 
Last change:
09.09.2005