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Original title:
Analytik von Minorlipiden: Ferulasäureester von Phytosterolen (gamma-Oryzanol) in Reis 
Translated title:
Analysis of minor lipids 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Engel, K.-H. (Prof. Dr.) 
Referee:
Engel, K.-H. (Prof. Dr.); Schieberle, P. (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Oryzanol; Sterylferulat; on-line LC-GC; Reis; Hydrolyse; Enzyme; Cholesterolesterase; künstlicher Verdauungssaft; gentechnisch verändert 
Translated keywords:
oryzanol; steryl ferulate; on-line LC-GC; rice; hydrolysis; enzyme; cholesterol esterase; artificial gastrointestinal fluid; genetically modified 
Controlled terms:
Reis Phytosterine Ferulasäurederivate Chemische Analyse; Reis Gentechnisch veränderter Organismus Ferulasäurederivate Qualitative Analyse; Reisprodukt Ferulasäurederivate Qualitative Analyse 
TUM classification:
CHE 505d; CHE 533d; CHE 531d; LEB 290d 
Abstract:
Ferulasäureestern von Phytosterolen (γ-Oryzanol) werden antioxidative und cholesterinsenkende Eigenschaften zugeschrieben. Bisher beschriebene Methoden zur Analytik von γ-Oryzanol in Reis erforderten eine aufwendige Aufreinigung des Probenextrakts. In dieser Arbeit wurde basierend auf der on-line LC-GC eine Methode entwickelt, die die simultane Bestimmung von γ-Oryzanol-Gehalt und Sterylferulat-Verteilung ohne Aufreinigung des Probenextrakts erlaubt. Mit Hilfe der Technik wurden die natürlichen...    »
 
Translated abstract:
Phytosteryl ferulates (γ-oryzanol) have been shown to exhibit antioxidative and cholesterol-lowering activities. Methods proposed for the analysis of γ-oryzanol in rice require laborious clean-up steps. In the present study an approach based on on-line coupled liquid chromatography–gas chromatography (on-line LC-GC) was developed for the simultaneous determination of γ-oryzanol contents and steryl ferulate distributions in rice extracts without previous purification. The method developed was app...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
16.12.2004 
File size:
1616535 bytes 
Pages:
128 
Last change:
27.06.2005