User: Guest  Login
Original title:
Systematische Untersuchungen zur endogenen antioxidativen Aktivität von hellem, untergärigem Bier unter besonderer Berücksichtigung technologischer Maßnahmen beim Brauprozess 
Translated title:
Systematical study of the endogenous antioxidative activity of lager beer in consideration of technological parameters in the brewing process 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, W. (Univ.-Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. habil.) 
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; CHE Chemie 
Keywords:
Geschmacksstabilität; Antioxidative Aktivität; Phenolische Substanzen; Schwefeldioxid; Bier 
Translated keywords:
Flavour stability; antioxidative activity; phenolic substances; sulphur dioxide; beer 
Controlled terms:
Lagerbier ; Geschmacksstabilität; Antioxidans; Verfahrenstechnik; Bierherstellung 
TUM classification:
BRA 050d; CHE 513d 
Abstract:
Die Geschmacksstabilität von Bier ist unter anderem von der endogenen antioxidativen Aktivität abhängig. Diese ist wiederum durch den Gehalt an natürlich gebildetem Schwefeldioxid und weiteren reduzierend wirkenden Inhaltsstoffen geprägt. Im Vordergrund der Untersuchungen stand die Fraktion der phenolischen Substanzen, deren Veränderungen im Brauprozess und die Auswirkungen auf die antioxidative Aktivität verfolgt wurden. Es wurden entsprechende Analysenmethoden entwickelt, die eine Stufenkontro...    »
 
Translated abstract:
Flavour stability beer is depending on its andogenous antioxidative activity. This activtiy has shown a good relationship with the amount of sulphur dioxide and other reducing substances. Especially the variation of phenolic substances in the brewing process and the impact on the antioxidative activity was examined. Methods have been established, which enable you to have an analytical control of the brewing process with regard to the expactable flavour stability. Therefore it was possible to det...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
07.07.2004 
File size:
7533806 bytes 
Pages:
284 
Last change:
21.11.2017