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Original title:
Entwicklung von oxidationsstabilen Schmierstoff-Grundölen auf Basis von Monoalkylestern aus Altspeise- und Tierfetten
Translated title:
Development of Oxydation Stable Lubricants Based on Mono-Alkylic-Esters made from Used Cooking Oil and Technical Animal Fat
Author:
Falk, Oliver
Year:
2004
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Meyer-Pittroff, Roland (Prof. Dr.)
Referee:
Bahadir, M. (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.); Faulstich, Martin (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Kühlschmierstoff; Oxidationsstabilität; FAME; Tierfett; Altfett; Biodiesel
Translated keywords:
Native Based Lubricants; Oxydation Stability; FAME; Animal Fat; Waste Edible Fat
Controlled terms:
Kühlschmierstoff Tierisches Fett Recycling; Kühlschmierstoff Biodiesel Recycling; Kühlschmierstoff Speisefett Recycling; Kühlschmierstoff Oxidation Stabilität
TUM classification:
CIT 685d; CIT 610d; LEB 974d
Abstract:
Nativ basierte Kühlschmierstoffe besitzen zwar hinsichtlich ihrer anwendungsbezogenen Eigenschaften und ihrer Umweltverträglichkeit ein großes Potential, werden aber bis jetzt aus Kostengründen kaum eingesetzt. Der hohe Preis für diese Produkte ist vor allem im teuren Rohstoff (Pflanzenöl bzw. Rindertalg) und im hohen Syntheseaufwand bei der Weiterverarbeitung zu Schmierstoff-Grundölen begründet. Konkurrenzfähige native Kühlschmierstoffe lassen sich somit nur mit kostengünstigeren Rohstoffen (z....     »
Translated abstract:
Concerning their application properties and environmental impact, native based cooling lubricants show immense potential. However, until recently these products are barely used, for economic reasons. The high costs are founded in expensive raw materials (vegetable oil respective tallow) and high synthesis efforts during further processing to basis oils for lubricants. Thus competitive native lubricants can only be produced with low-priced raw materials (e.g. fats from rendering plants, used cook...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603448
Date of submission:
19.02.2004
Oral examination:
14.06.2004
File size:
2464512 bytes
Pages:
203
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2004061411515
Last change:
26.06.2009
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