User: Guest  Login
Original title:
Entwicklung von PCR-Methoden zur Klassifizierung industriell genutzter Hefen 
Translated title:
Development of PCR-methods for the classification of industrially used yeasts 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; BIO Biowissenschaften 
Keywords:
Hefe; Saccharomyces cerevisiae; PCR; Differenzierung; Identifizierung; SSCP; RAPD; LTR; AFLP; Mikrosatelliten; subtraktive Hybridisierung 
Translated keywords:
yeast; Saccharomyces cerevisiae; PCR; differentiation; identification; SSCP; RAPD; LTR; AFLP; microsatellites; subtractive hybridization 
Controlled terms:
Saccharomyces cerevisiae Hefestamm Identifikation Satelliten-DNS; Saccharomyces cerevisiae Hefestamm Differenzierung Satelliten-DNS; Saccharomyces cerevisiae Hefestamm Satelliten-DNS Polymerase-Kettenreaktion Molekulare Hybridisierung 
TUM classification:
BRA 410d; BIO 450d; BIO 325d 
Abstract:
Im Rahmen der vorliegenden Arbeit wurde untersucht, inwiefern sich Hefestämme mit PCR-basierten Methoden differenzieren bzw. identifizieren lassen. Bei den untersuchten Stämmen handelt es sich überwiegend um zur Bierherstellung genutzte Hefestämme aus der Hefebank Weihenstephan. Daneben wurden auch sogenannte Fremdhefen, die nicht der Gattung Saccharomyces bzw. der Art S. cerevisiae angehören, mit einbezogen. Mithilfe der SSCP-Analytik wurde gezeigt, dass sich die Bierhefen anhand des untersucht...    »
 
Translated abstract:
The aim of the present study was to find out, whether it is possible to distinguish or identify yeast strains by using PCR-based methods. The majority of the strains to be analyzed was obtained from the Hefebank Weihenstephan. These strains are normally used in the process of beer-brewing. In addition, yeasts which do not belong to the genus Saccharomyces or the species S. cerevisiae and which are not used in beer production were also analyzed. It was found by applying SSPC technology that it is...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
25.03.2003 
File size:
1374411 bytes 
Pages:
134 
Last change:
27.06.2005