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Original title:
Numero-Fuzzy Modell zur Beschreibung des Foulings bei der Erhitzung von Milch 
Translated title:
Numero-Fuzzy model for the description of fouling during the heating of milk 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Delgado, A. (Univ.-Prof. Dr.-Ing. (habil.)) 
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Hinrichs, J. (Univ.-Prof. Dr.-Ing. (habil.), Universität Hohenheim) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; LAN Landbauwissenschaft 
Keywords:
Fouling; Röhrenwärmetauscher; Milcherhitzung; Fuzzy-Logik; Model 
Translated keywords:
Fouling; Tubular Heat Exchanger; Milk heating; fuzzy-logic; Model 
Controlled terms:
Milch Erhitzen Fouling Fuzzy-Logik Numerisches Modell 
TUM classification:
LEB 122d; LAN 820d 
Abstract:
Die vorliegende Arbeit beschreibt einen hybriden Ansatz, der numerische Methoden mit Fuzzy-Systemen für die Beschreibung des Proteinfoulings bei der Erhitzung von Milch kombiniert. Zur Modellvalidierung werden aus dem Prozessleitsystem einer Industrieanlage zur Milcherhitzung gewonnene Prozessparameter (Temperatur, Druck) herangezogen und hinsichtlich des Foulings untersucht. Der numerische Teil des Numero-Fuzzy-Hybrids setzt ein Finite-Volumen-Modell ein. Modellansätze und –daten für das Produk...    »
 
Translated abstract:
The work describes a hybrid approach combining numerical methods with fuzzy-systems for the description of fouling during the heating of milk. For model validation process parameters (temperature, pressure) of an industrial milk heating plant are taken from the process control system and studied with respect to fouling. The numerical part of the numero-fuzzy-hybrid uses a finite-volume-model. Approaches and data for modelling the product (milk) are taken from literature. The integration of the q...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
25.07.2003 
File size:
752473 bytes 
Pages:
96 
Last change:
27.06.2005