User: Guest  Login
Original title:
Der Einfluss von Polysacchariden aus Malz, Hefe und Bakterien auf die Filtrierbarkeit von Würze und Bier 
Translated title:
The influence of polysaccharides from malt, yeast and bacteria on the filterability of wort and beer 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, W. (Univ.-Prof. Dr.-Ing., Dr. Ing. habil.) 
Referee:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Miedaner, H. (apl. Prof. Dr.-Ing., Dr. Ing. habil.); Sommer, K. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie 
Keywords:
Filtrierbarkeit; Polysaccharide; Viskosität; Würze; Bier 
Translated keywords:
Filterability; Polysaccharide; Viscosity; Wort; Beer 
Abstract:
Polysaccharide aus Malz, Hefe und Bakterien beeinflussen die Viskosität und die Filtrierbarkeit von Würze und Bier entscheidend, wobei der Einfluss von einzelnen Polysacchariden über den gesamten Produktionsprozess zunehmen kann. Durch Viskositätsmessungen, Filtertests und Trübungsmessungen konnte der individuelle Einfluss der einzelnen Polysaccharide gemessen werden. Um die Veränderung des Einflusses verschiedener Polysaccharide über den gesamten Brauprozess verfolgen zu können wurde eine Stufe...    »
 
Translated abstract:
Polysaccharides from malt, yeast and bacteria do influence the viscosity and the filterability of wort and beer. The intensity of the influence may change in the course of the production process. By combining a filtertest with the measurement of viscosity and turbidity it is possible to describe the individual influence of the different polysaccharide. To detect the origin of filtration problems and to describe the changes in filterability during the production process a step control was develop...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
04.02.2003 
File size:
1931118 bytes 
Pages:
154 
Last change:
21.11.2017