User: Guest  Login
Original title:
Untersuchungen zur antioxidativen Kapazität von Bier und Bierinhaltsstoffen sowie zur Absorption und Metabolismus von Hydroxyzimtsäuren im Menschen 
Translated title:
Investigation of the antioxidative capacity of beer and beer ingredients and of the absorption and metabolism of hydroxycinnamic acids in humans 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Elstner, E. F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Elstner, Erich F. (Prof. Dr.); Treutter, D. (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Bier; antioxidative Kapazität; Gesundheit; Humanstudie; Absorption; Metabolismus; Hydroxyzimtsäuren 
Translated keywords:
beer; antioxidative capacity; health; human study; absorption; metabolism; hydroxycinnamic acids 
Controlled terms:
Bier Antioxidans Gesunde Ernährung; Bier Hydroxyzimtsäuren Stoffwechsel 
TUM classification:
BRA 330d; OEK 460d 
Abstract:
In verschiedenen biochemischen Modellsystemen wurden die antioxidativen Kapazitäten von Bier und Bierrohstoffen evaluiert, um Empfehlungen für die Entwicklung eines gesundheitsfördernden Bieres ableiten zu können. Neben den lipidperoxidationshemmenden und immunsuppressiv wirkenden Hopfeninhaltsstoffen stellte vor allem die Maische als effizienter Radikalscavenger und Kupferkomplexator einen geeigneten Kandidaten für eine weitere Anreicherung im Bier dar. Desweiteren wurde im Zuge dieser Versuche...    »
 
Translated abstract:
The antioxidative capacity of beer and beer ingredients were evaluated in different biochemical test systems to enable recommodations for the development of a health promoting beer. In addition to the hop substances which inhibited lipidperoxidation and acted immunosuppressively wort presented itself to be an appropriate candidate for a further accumulation in beer due to the efficient effect as radical scavenger and the capacity for copper complexation. In the course of these tests the physiolo...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
27.11.2003 
File size:
972377 bytes 
Pages:
201 
Last change:
27.06.2005