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Original title:
Untersuchungen zu enzymatischen Abbauprodukten beim Maischen im Hinblick auf die Entwicklung eines Prozessführungssystems 
Translated title:
Investigations in enzymatic degradation during mashing regarding the development of a control system 
Year:
2003 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Referee:
Delgado, Antonio (Prof. Dr. habil.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Maischen; Prozessführungssystem; Enzyme; Brauwesen; Automatisierung; online; Regelung; Maische 
Translated keywords:
mashing; mash; enzymes; brewing technology; automation; online; control system 
Controlled terms:
Maischen Enzym Abbauprodukt Prozessführung (Technik) 
TUM classification:
BRA 100d 
Abstract:
Aufgrund von Züchtungs- und Wettereinflüssen ändert sich die Qualität des Rohstoffes Malz ständig. Der Prozessschritt innerhalb der Bierbereitung, bei dem Schwankungen der Malzeigenschaften ausgeglichen werden müssen, ist das Maischen. Bisher wird dieser Prozessschritt weitgehend empirisch über Temperatur-Zeit-Programme gesteuert, wobei Schwankungen in der Malzqualität nicht ausreichend berücksichtigt werden. Hieraus können sich große Verarbeitungsprobleme in Bezug auf die Filtrierbarkeit des Bi...    »
 
Translated abstract:
The quality of malt continously varies because of different barley varieties and weather conditions. Mashing is the processing step in beer brewing which holds the possibility to compensate the variation of malt properties. Up to now this processing step was controlled by empiric programs of temperature and duration alternations, not considering sufficiently the variations in malt quality. This may cause major problems in batch-processing in regard to fiterabiltiy of beer and losses in terms of...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
30.07.2003 
File size:
1287026 bytes 
Pages:
157 
Last change:
21.11.2017