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Original title:
Molecular mechanisms of the high pressure inactivation of beer spoiling Lactobacillus plantarum 
Translated title:
Molekulare Mechanismen bei der Hochdruckinaktivierung des Bierschädlings Lactobacillus plantarum 
Year:
2002 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, R. F. (Univ.- Prof. Dr. rer. nat. habil) 
Referee:
Meyer-Pittroff, R. (Univ.- Prof. Dr.-Ing.); Winter, R. (Univ.-Prof. Dr. rer. nat.) 
Format:
Text 
Language:
en 
Subject group:
BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Lactobacillus plantarum; beer spoiling; high pressure; cytoplasmic membrane; inaktivation; sublethal injury; hop resistance; 
Translated keywords:
Hochdruck; Lebensmittelsterilisation; nicht-thermische Verfahren; Cytoplasmamembranen; Transporterenzym; Hopfenresistenz; subletale Schädigung; Bierschädling; Lactobacillus plantarum; Hochdrucksterilisation 
TUM classification:
BRA 430d; LEB 123d 
Abstract:
The application of high pressure (HP) for food preservation requires insight into mechanisms of HP-mediated cell injury and death. The HP-inactivation in model beer of Lactobacillus plantarum TMW1.460, a beer spoiling organism, was investigated at pressures ranging from 200 to 600 MPa. Surviving cells were characterized by determination of (i) cell viability and sublethal injury, (ii) membrane permeability to the fluorescent dyes propidium iodide (PI) and ethidium bromide (EB), (iii) metabolic a...    »
 
Translated abstract:
Hohe hydrostatische Drücke eignen sich für die Pasteurisation von Lebensmitteln. Enzyme und Proteine werden durch Hochdruck inaktiviert oder denaturiert. Dadurch wird die Grundlage der Mikroorganismen für Stoffwechsel zerstört. Zusätzlich werden durch Hochdruck die cytoplasmatischen Membranen der Mikroorganismen beeinflusst. Diese bilden die Barriere zwischen Innen- und Außenraum der Zellen. Durch Beeinflussung dieser Grenzschicht werden Mikroorganismen empfindlich in ihrem Stoffaustausch mit de...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
03.05.2002 
Controlled terms:
Lactobacillus plantarum Bier Sterilisation (Hygiene) Hochdruck; Lactobacillus plantarum Bierschädlicher Mikroorganismus Membran Cytoplasma Hochdruck; Lactobacillus plantarum Bierschädlicher Mikroorganismus Hochdruck Molekularbiologie 
File size:
2454614 bytes 
Pages:
150 
Last change:
27.06.2005