User: Guest  Login
Original title:
Ansatzpunkte und Methoden zur Effizienzsteigerung im Innovationsmanagement der Ernährungsindustrie 
Translated title:
Starting points and methods for improving the efficiency of the innovation management in the food industry 
Year:
2001 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Weindlmaier, H. (Prof. Dr.) 
Referee:
Weindlmaier, Hannes (Prof. Dr.); Stölzle, W. (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie; WIR Wirtschaftswissenschaften 
Keywords:
Innovation; Innovationsmanagement; Nahrungsmittel; Produktentwicklung; Quality function deployment; Lead User 
Translated keywords:
Innovation; Management of Innovation; Food; Product development; Quality function deployment; Lead User 
Controlled terms:
Lebensmittelindustrie Innovationsmanagement ; Lebensmittelindustrie Produktinnovation Effizienzsteigerung 
TUM classification:
LEB 920d; WIR 600d; WIR 837d 
Abstract:
In der Arbeit werden die Innovationsaktivitäten der Ernährungsindustrie untersucht. Ausgehend von einer Analyse der Situation und der Rahmenbedingungen der Branche und einer Ableitung des Handlungsbedarfs werden Innovationsprozesse theoretisch betrachtet und Ansatzpunkte für Effizienzsteigerungen entwickelt. Anschließend erfolgt eine empirische Analyse der Innovationsaktivitäten mit einem Sample von 265 Fällen. Auf Grundlage der theoretischen und empirischen Ergebnisse werden zwei Ansätze zu Eff...    »
 
Translated abstract:
In this thesis the innovation activities of the German food processing industry are analysed. Based on an in deep study of the situation of and the framework for the food industry innovation processes are analysed theoretically and starting points for efficiency improvement are derived. Subsequently, an empirical analysis of the innovation activities and previously derived hypotheses is performed using a sample of 265 cases of the food industry. On the basis of the empirical findings two methodo...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
20.11.2001 
File size:
1796450 bytes 
Pages:
263 
Last change:
27.06.2005