User: Guest  Login
Original title:
Nachweis und Verhalten von Deoxynivalenol und Ochratoxin A während der Bierbereitung 
Translated title:
Detection and behaviour of Deoxynivalenol and Ochratoxin A during the brewing process 
Year:
2001 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.) 
Referee:
Geiger, E. (Univ.-Prof. Dr.-Ing.); Miedaner, H. (apl. Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing.habil.); Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. habil. Dr. h.c.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Mykotoxine; Deoxynivalenol; DON; Ochratoxin A; OTA; Maische; Würze; Bier; Hefe; Saccharomyces cerevisiae; Fusarium; Aspergillus; Penicillium; Gushing; Maskierung; Kohlenhydrate; Aminosäuren 
Translated keywords:
mycotoxins; Deoxynivalenol; DON; Ochratoxin A; OTA; mash; wort; beer; yeast; Saccharomyces cerevisiae; Fusarium; Aspergillus; Penicillium; gushing; masking; carbohydrates; amino acids 
Controlled terms:
Bierherstellung Deoxynivalenol Ochratoxin A Mykotoxin 
TUM classification:
BRA 430d 
Abstract:
Mykotoxine sind sog. Sekundärmetabolite verschiedener Schimmelpilzgattungen, die nach Verzehr entsprechender Mengen bei Mensch und Tier Vergiftungen hervorrufen können. Im Rahmen dieser Arbeit wird die Bedeutung der Mykotoxine Deoxynivalenol und Ochratoxin A im allgemeinen aufgezeigt. Des weiteren werden die bisher zu diesem Thema im Zusammenhang mit der Bierbereitung veröffentlichten Arbeiten und deren Ergebnisse im speziellen und chronologisch dargelegt. Im Mittelpunkt des praktischen Teils st...    »
 
Translated abstract:
Mycotoxins are so-called secondary metabolites of different species of moulds that can cause poisoning in humans and animals after consumption of according quantities. The present paper shows the relevance of the mycotoxins Deoxynivalenol and Ochratoxin A in general. Furthermore it lists the papers published hitherto concerning mycotoxins in the brewing process and their results individually and in chronological order. The practical part of the present paper focuses mainly on measuring the devel...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
15.03.2001 
File size:
2358189 bytes 
Pages:
131 
Last change:
27.09.2005