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Original title:
Dynamische Mikrofiltration von Feinstschrotmaische mit oszillierenden Membranen 
Translated title:
Vibrating membrane filtration of finely ground mash 
Year:
2001 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Weisser, H. (Prof. Dr.) 
Referee:
Weisser, Horst (Prof. Dr.); Back, Werner (Prof. Dr. Dr. habil.); Schwill-Miedaner, A. (PD Dr.-Ing. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen 
Keywords:
Feinstvermahlen; Membranfiltration; Maische; Würze; crossflow 
Translated keywords:
finely ground grist; membrane filtration; crossflow; vibrating membrane 
Controlled terms:
Bierherstellung Maischen Membranfilter Mikrofiltration; Bierherstellung Lätern Mikrofiltration Spaltrfilter Malz Feinstmahlen 
TUM classification:
BRA 100d 
Abstract:
Eine neue Membranfiltrationstechnik, die, wurde mit dem Ziel, feinstvermahlenes Schrot einsetzen zu können, untersucht. Die Technik basiert auf der Oszillation des gesamten Filtermoduls, die das Abtragen der Feststoffe von der Membran bewirkt. Die Peripherieausstattung der Oszillationsfiltratiom entspricht dabei dem einer herkömmlichen Crossflowfiltrationsanlage. Das Filtrationsverhalten dieses Verfahrens lässt sich durch ein einfaches Modell erklären. Die Oszillationsfiltratiom ermöglicht bis z...    »
 
Translated abstract:
A new filtration technique - the Vibrating Membrane Filtration (VMF) - has been studied in order to apply finely ground grist. The mechanism of the particle rejection on the membrane surface base on the oscillation of the whole filter device while the peripheral equipment matches to conventional systems. By that means it is possible to maintain a constant flux and transmembrane pressure up to a critical solid concentration. A simple model has been developed to describe this filtration behaviour....    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
12.07.2001 
File size:
3263614 bytes 
Pages:
157 
Last change:
27.09.2005