User: Guest  Login
Original title:
Bedeutung komplexer Kohlenhydrate in der Regulation der Ghrelin-Sekretion
Translated title:
Meaning of various complex carbohydrates in the regulation of ghrelin-secretion
Author:
Hebeisen, Yvonne
Year:
2006
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Erdmann, Johannes (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Schusdziarra, Volker H. (apl. Prof. Dr.); Hauner, J.J. (Univ.-Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Keywords:
Ghrelin; Kohlenhydrate; Sättigung
Translated keywords:
ghrelin; satiety; carbohydrates
Abstract:
Ghrelin ist ein aus dem Magen freigesetztes Hormon, das die Nahrungsaufnahme stimuliert. Nach gemischten Testmahlzeiten sinkt Ghrelin postprandial und steigt anschließend wieder an. In dieser Arbeit wurde gezeigt, dass komplexe Kohlenhydrate (Brot, Reis, Kartoffeln, Nudeln) die postprandialen Ghrelinspiegel unterschiedlich beeinflussen. Nudeln oder Reis führten zu einem signifikantem Abfall, während nach Brotkonsum keine Veränderung und nach Verzehr von Kartoffeln sogar eine signifikante Steiger...     »
Translated abstract:
Ghrelin is an orexigenic gastric hormone that stimulates food intake. It decreases after carbohydrate-rich meals and returns to baseline there after. This study showed a differential ghrelin response to various starchy items (pasta, potatoe, bread, rice). Where as pasta and rice led to an significant decrease of plasma ghrelin levels, bred ingestion didn’t change ghrelin levels significantly from basal. In contrast ghrelin rose significantly after potatoes. There doesn’t exist a significant corr...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=602820
Date of submission:
23.05.2006
Oral examination:
08.11.2006
File size:
735406 bytes
Pages:
98
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20070105-0932187554
Last change:
08.01.2007
 BibTeX