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Original title:
Zusammenhang zwischen Zeitpunkt und Art der Beikosternährung im ersten Lebensjahr und einer möglichen Sensibilisierung gegen Nahrungsmittelallergene sowie der Inzidenz von Atopischer Dermatitis im Alter von einem Jahr
Translated title:
Relationship between the timing and the type of solid food introduced in the first year of life and a possible sensitization to food allergenes as well as the incidence of atopic dermatitis at the age of one year
Author:
Bartels, Peter Rudolf
Year:
2003
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Bauer, C. P. (Univ.-Prof. Dr.)
Referee:
Bauer, C. P. (Univ.-Prof. Dr.); Behrendt, Heidrun (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Keywords:
Allergie; Beikost; Sensibilisierung; Atopische Dermatitis; Kinder
Translated keywords:
allergy; solid food; sensitization; atopic dermatitis; infant
Abstract:
Um das Sensibilisierungspotential der im 1. Lebensjahr als Beikost gefütterten Nahrungsmittel zu erfassen, wurde bei 170 Kindern die Ernährung im ersten Lebensjahr, die Sensibilisierung gegen Nahruntgsmittelallergene im Alter von einem Jahr und die Manifestation von atopischer Dermatitis (AD) untersucht. Bei 14 % (24/170) der Kinder fanden sich spezifische IgE-Antikörper gegen mindestens eines der untersuchten Allergene. Am häufigsten fanden sich Sensibilisierungen gegen Ei (7,1 %) und Banane (4,7 %), keine Sensibilisierungen zeigten sich gegen Apfel, Karotte und Weizen. Die gegen Ei sensibilisierten Kinder erkrankten im ersten Lebensjahr signifikant häufiger an AD (6/12, 50%, vs. 12/158, 7,6%; Chi²-Test: p < 0,001). Sensibilisierungen gegen andere Nahrungsmittel scheinen in diesem Alter eine eher untergeordnete Rolle zu spielen.
Translated abstract:
We examined the nutrition of 170 children during the first year of life; specifically, the sensitization to food allergens and the incidence of atopic dermatitis (AD). 14 % (24/170) of the children had specific IgE antibodies against at least one of the examined allergens. Most frequently, we found sensitizations to egg (7.1 %) and banana (4.7 %). There were no sensitizations to apples, carrots or wheat. The children sensitized to egg showed significantly more often AD (6/12, 50%, vs. 12/158, 7,6%; Chi² test: p < 0,001). Sensitization to other food allergens seems to play a minor role.
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=602219
Date of submission:
08.05.2003
Oral examination:
17.09.2003
File size:
12159970 bytes
Pages:
84
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2003091702497
Last change:
27.06.2005
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