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Original title:
Optimal Operation of Batch Cooling Crystallizers
Translated title:
Optimaler Betrieb von Batch-Kühlungskristallisatoren
Author:
Löffelmann, Michael
Year:
2002
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Maschinenwesen
Advisor:
Mersmann, Alfons (Prof. Dr.)
Referee:
Mersmann, Alfons (Prof. Dr.); Stichlmaier, Johann (Prof. Dr. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
en
Subject group:
MAS Maschinenbau
Keywords:
Cooling crystallization; Supersaturation; Sensor; Control; Supersaturation measurement
Translated keywords:
Kühlungskristallisation; Übersättigung; Sensor; Regelung; Übersättigungsmessung
Abstract:
Scope of this work was the development of a supersaturation sensor for cooling crystallization from solutions. With the help of this sensor crystallizers can be operated at optimal conditions. The innovative measurement method increases the prevailing supersaturation and detects the subsequent crystallization. By this means, the current process dominating driving force can be measured directly, which is not possible with the conventional concentration measurement methods. Experiments with inorga...     »
Translated abstract:
Das Ziel dieser Arbeit war es, einen Übersättigungssensor für die Kühlungskristallisation aus Lösungen zu entwickeln, um Kristallisatoren stets bei der optimalen Übersättigung betreiben zu können. Durch das innovative Messprinzip wird die Übersättigung verstärkt und die nachfolgende Kristallisation detektiert. Somit kann die aktuelle, also die prozeßbestimmende Triebkraft erfasst werden, welche bei den bisherigen konzentrationsbestimmenden Meßmethoden nicht direkt zugänglich ist. Versuche mit an...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=601858
Date of submission:
17.04.2002
Oral examination:
26.08.2002
File size:
2576710 bytes
Pages:
176
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss2002082618088
Last change:
11.07.2007
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