User: Guest  Login
Original title:
Immunanalytische Methoden zur Detektion von Erdnuss- und Haselnuss-Spuren in Lebensmitteln 
Translated title:
Immunoanalytical Methods for the Detection of Peanut and Hazelnut Traces in Foods 
Year:
2006 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Weller, Michael (Priv.-Doz. Dr.) 
Referee:
Nießner, Reinhard (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
ELISA; Allergen; Enzymimmunoassay; Immunoassay; Sekundärantikörper; Arachis hypogaea; Corylus avellana; LFD; Lateral-Flow-Device; Schokolade; Kekse 
Translated keywords:
ELISA; allergen; enzyme immunoassay; immunosorbent assay; secondary antibody; Arachis hypogaea; Corylus avellana; LFD; lateral flow device; chocolate; cookies 
Abstract:
Bei hochsensibilisierten Personen können aufgenommene Lebensmittelallergene (z. B. Erdnuss, Haselnuss) ernste Reaktionen auslösen und müssen daher gemieden werden. Nicht in allen Fällen ist es jedoch möglich, von einem Lebensmittel auf die darin enthaltenen Allergene zu schließen (versteckte Allergene). Diese Arbeit beschreibt die Entwicklung, Optimierung und Validierung von Sandwich-Immunoassays für den Nachweis von Erdnuss- und Haselnussproteinen in Lebensmitteln. Die Immunoassays weisen hohe...    »
 
Translated abstract:
Food allergens (e.g. peanut, hazelnut) can elicit severe reactions in highly sensitized patients. Avoidance diet is the only effective countermeasure. Unfortunately, in some cases food may contain allergens without being recognizable by the allergic consumer (hidden allergens). Within this thesis the development, opimization and validation of sandwich immunoassays for the detection of peanut and hazelnut proteins in foods is described. The immunoassays show high sensitivity and selectivity even...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München 
Oral examination:
09.06.2006 
File size:
3616887 bytes 
Pages:
208 
Last change:
18.06.2007