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Original title:
Entwicklung und Charakterisierung von Halbleitergassensoren zur Online-Detektion der Aromaentwicklung bei Backprozessen 
Translated title:
Development and characterisation of semiconductor gas sensors for the online-detection of formation of aroma compounds during baking processes 
Year:
2004 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Nitz, Siegfried (Prof. Dr. Dr. habil.) 
Format:
Text 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie; OEK Ökotrophologie, Ernährungswissenschaft 
Keywords:
Aroma; Aromaextraktverdünnungsanalyse; Chemosensor; elektronische Nase; frittieren; Geflügel; Halbleitergassensor; Headspace-GC; HRGC/Olfaktometrie; Metalloxid; Online-Detektion; Sensorarray; SOMMSA 
Translated keywords:
flavour; chemosensor; electronic nose; deep-frying; poultry; semiconductor gas sensor; headspace-GC; metal oxide; HRGC/odorimetry; online-detection; sensorarray; SOMMSA; aroma extract dilution analysis 
Controlled terms:
Geflügelfleisch; Frittieren; Aromastoff; Chemischer Sensor; Sensor-Array; Kapillargaschromatographie 
TUM classification:
CHE 513d; CHE 505d; CHE 221d; CHE 234d; OEK 721d; CHE 527d 
Abstract:
Durch die Kombination chemischer Analysenmethoden mit sensorischen Untersuchungen konnten erstmalig die geruchsaktiven Verbindungen von frittiertem Geflügel identifiziert und quantifiziert werden. Mit sensoraktiven Leitsubstanzen und durch Einsatz der HRGC/SOMMSA-Methode wurden Stoff-/Sensorkorrelationen ermittelt, die eine Optimierung neuer Sensormaterialien zur Detektion von Aromastoffen ermöglichten. Die dabei gewonnenen Erkenntnisse wurden in einem praxisnahen Versuchsaufbau zur Messung der...    »
 
Translated abstract:
By the combination of methods of chemical analysis with methods of sensory analysis the odour-active substances of deep-fried poultry could be identified and quantified for the first time. Substances corresponding to characteristic sensor-active odours were tested with different sensors by the HRGCC/SOMMSA-method, resulting in correlations of substance/sensor; this allowed optimisation of sensor materials in order to detect aroma compounds. Results were used in a practical experimental setup wi...    »
 
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München 
Oral examination:
08.07.2004 
File size:
12348615 bytes 
Pages:
198 
Last change:
13.06.2007