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Original title:
Untersuchungen zum Harz des Weihrauchbaums (Boswellia spp.) unter besonderer Berücksichtigung der Säurefraktion
Translated title:
Studies on the resin from the frankincense tree (Boswellia spp.) with special regard to the acid fraction
Year:
2004
Document type:
Dissertation
Institution:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Jauch, Johann (Prof. Dr.)
Referee:
Jauch, Johann (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Burseraceae; Boswellia; Weihrauchharz; Olibanum; Triterpenoide; Boswelliasäuren; Partialsynthese; Isolierung; Strukturaufklärung; Speziesidentifizierung; Verunreinigung; Ionenaustauscher
Translated keywords:
Burseraceae; Boswellia; frankincense resin; olibanum; triterpenoids; boswellic acids; partial synthesis; isolation; structure elucidation; species identification; adulteration; ion exchanger
Controlled terms:
Weihrauchstrauch; Harze; Organische Säuren; Organische Synthese; Instrumentelle Analytik
TUM classification:
CHE 870d; CHE 205d
Abstract:
Das Harz vieler Weihrauch-Arten (Boswellia spp.) enthält neben geruchsaktiven Verbindungen einen beträchtlichen Anteil organischer Säuren. Unter diesen nehmen die Boswelliasäuren eine besondere Stellung ein, denn sie kommen ausschließlich in dieser Gattung vor und zeigen interessante pharmakologische Wirkungen. Schwerpunkte der Arbeit waren die Speziesidentifizierung bei Weihrauchharzen sowie die Identifizierung und Quantifizierung eines Fremdharzes in einer Handelsprobe. Für diese Fragen ist di...    »
Translated abstract:
The resin from many frankincense species (Boswellia spp.) contains - apart from the fragrant compounds - a considerable amount of organic acids. Among these the boswellic acids are unique in that they are found only in this genus and show interesting pharmacological effects. Important goals in these studies were the species identification of frankincense resins and the identification and quantification of an adulterant resin in a commercial frankincense sample. As the whole mixture of organic ac...    »
Publication :
Universitätsbibliothek der TU München
Date of submission:
05.05.2004
Oral examination:
16.07.2004
File size:
9542328 bytes
Pages:
202
Last change:
13.06.2007
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