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Original title:
Effect of exopolysaccharide structures and their modification on their rheological properties 
Translated title:
Auswirkungen von Exopolysaccharidstrukturen und deren Modifikation auf deren rheologische Eigenschaften 
Year:
2021 
Document type:
Dissertation 
Institution:
TUM Campus Straubing für Biotechnologie und Nachhaltigkeit 
Advisor:
Sieber, Volker (Prof. Dr.) 
Referee:
Sieber, Volker (Prof. Dr.); Schmid, Jochen (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie 
Keywords:
exopolysaccharides; rheology; analytics; fermentation; molecular biology; xanthan; sphingans; xanthomonas campestris; 
Translated keywords:
Exopolysaccharide; Rheologie; Analytik ; Fermentation; Molekularbiologie; Xanthan; Sphingane; Xanthomonas campestris; 
TUM classification:
CIT 680 
Abstract:
Establishment of a heuristic approach towards structure function relationships of microbial exopolysaccharides by in-vivo engineering of the xanthan producing X. campestris. These results were transferred and extended by the structure function relationship of sphingans in interactions with differently charged surfactants and towards the intermolecular interactions of a novel polysaccharide paenan. Lastly, approaches towards a novel in-vivo modification of xanthan were investigated. 
Translated abstract:
Etablierung eines heuristischen Ansatzes für Struktur-Funktions-Beziehungen von mikrobiellen Exopolysacchariden durch In-vivo-Engineering des Xanthan produzierenden X. campestris. Diese Ergebnisse wurden durch die Struktur-Funktions-Beziehung von Sphinganen in Wechselwirkungen mit unterschiedlich geladenen Tensiden und auf die intermolekularen Wechselwirkungen eines neuen Polysaccharids Paenan übertragen und erweitert. Zuletzt wurden Ansätze für eine neuartige In-vivo-Modifikation von Xanthan un...    »
 
Oral examination:
28.07.2021 
File size:
7834912 bytes 
Pages:
177 
Last change:
28.07.2022